11/5/07

Marcar vots

Magnífico testarazo de Marcelino ante los comunistas


Amb el gol de Marcelino a Rússia en la final de l’Eurocopa de futbol del 1964, l’aparell propagandístic de la dictadura franquista culminava una missió d’Estat. La ‘fúria’ espanyola arribava al seu màxim apogeu gràcies a una pilota al fons de la xarxa. Àrbitres sospitosos i resultats fraudulents van convertir Itàlia en campiona del món el 1936, sota la dictadura de Mussolini. La mateixa retòrica simbòlica que vincula esport i reafirmació nacional va portar fins la victòria l’Argentina del 1978, amb Videla a la comandància.

La victòria esportiva és la culminació de l’esforç personal. En els esports d’equip aquest esforç s’amplifica, es col·lectivitza i empeny les masses enfurismades, que s’hi identifiquen. Des de la política sempre s’ha constatat aquesta capacitat agitadora dels grans esdeveniment esportius i s’ha intentat canalitzar en favor dels interessos propis. El fanatisme de l’aficionat particular converteix la massa en manipulable i engreixadora dels rèdits polítics.

Passen els anys i el vincle es consolida. A la Comunitat Valenciana l’actual govern Camps vincula directament l’arribada de la Fórmula 1 amb la revalidació del mandat del Partit Popular. L’objectiu és mobilitzar el fanàtic esportiu, és la constatació de la força alienant de l’esport. A Getafe el candidat a l’alcaldia, José Luis Moreno (PP), ha situat com a número dos de la llista un romanès. És Gica Craioveanu, un ex-futbolista amb un gran nombre d’admiradors i, possiblement, de futurs votants.

3 comentaris:

Marcos ha dit...

Petit incís: Italia campiona del món l'any 34 en un mundial organitzat per ells. Al 38 van repetir títol a França. Concretament, l'any 38 Mussolini va enviar un fax als seus jugadors i cos tècnic amb la premisa "vèncer o morir". El porter hongarès Szabo va afirmar després de perdre la final contra els italians, que estava orgullós d'haver salvat tantes vides.

Raül Calàbria ha dit...

Gràcies per la precisió amic del pouíssim, però tingues en compte que jo sempre vaig més enllà...
com que 1500 caràcters són massa poca cosa per explicar tant he aplicat la formula matemàtica de la mitjana:
Italia va guanyar un mundial l'any 34 i un altre el 38.
34+38=72
72/2=36

La mitjana dels dos mundials es resumeixen en un hipotètic mundial del 1936, guanyat fraudulentament pels mussolinians.
Au!

Jusephus ha dit...

Magnífico testarazo de Marcelino ante los comunistas.

Era evident. Segueix la sèrie amb el Juga a la Pompeu: 34 38 72 2 36.